Pereka komputer riba Bill Moggridge meninggal duniaBill Moggridge, seorang pereka industri warga Britain yang mengilhamkan komputer riba yang popular,  meninggal dunia ketika berusia 69 tahun akibat serangan kanser. AP melaporkan bahawa Moggridge diberi pengiktirafan atas sumbangan beliau mencipta Grid compass, yang mempunyai papan kekunci yang mempunyai paparan kuning dan hitam. dijual dengan harga AS$8,150 apabila dilancarkan pada 1982.

Ia yang disaluti dengan magnesium dan tahan lasak, digunakan oleh tentera AS. Komputer terbabit telah mencipta rekod tersendiri apabila dibawa ke angkasa lepas oleh Discovery pada 1985. Walaupun telah banyak komputer riba dicipta pada masa itu, Grid System Corp telah memiliki hak paten untuk rekaan berbentuk kulit kepah dengan skrin yang boleh dilipat, ujar Alex Bochannek seorang kurator di Muzium Sejarah Kompter di Mountain View, Calif.

Foto bertarikh 18 Jun 1985, Angkasawan John Creighton menunjukkan komputer riba pertama yang direka cipta oleh Bill Moggridge

Moggridge mengusulkan rekaan boleh lipat ini setelah menyedari skrin panel yang rata, papan kekunci dan litarnya adalah sesuai. "Dari segi rekaan industri, Moggridge adalah perintis kepada cadangan tersebut," kata Bochannek. "Dia mengeluarkan idea yang lebih tepat." Pada masa itu, komputer riba, adalah serupa dengan mesin menjahit mudah alih yang beratnya lebih daripada 20 paun dan agak besar untuk dibawa, kata beliau. Selepas menggunakan mesin tersebut, Moggridge menyedari rekaanya perlu diubah, kata Bochannek. Hasil kerja beliau lebih memfokus terhadap bagaimana manusia untuk berinteraksi terhadap peralatan terbabit. Beliau meninggalkan balu berusia 47 tahun, Karin dan dua anak, Alex dan Erik.

Sumber:
Harian Metro

Share this:

 
Copyright © wa23r.com. Designed by OddThemes & VineThemes