Sejarah sebenar Tok JanggutSebelum ini aku ada menulis post mengenai Tok Janggut dalam kenangan. Tetapi setelah menyelidik, ada mendakwa sejarah yang kita tahu dan yang kita belajar adalah salah. Terdapat banyak versi yang aku jumpa tetapi pokok pangkalnya semua menolak Tok Janggut telah dibunuh oleh tentera British. Untuk post ini aku mengambil cerita yang paling boleh diterima pakai. Yang telah meninggal dunia bukanlah Tok Janggut tetapi Penghulu Hassan yang disangka Haji Mat Hassan @ Tok Janggut kerana kebetulannya mereka berdua mempunyai wajah yang seiras, Sebenarnya ia adalah tipu muslihat penjajah British dan konco-konconya sahaja bagi menonjolkan kehebatan kuasa mereka. Jika Mat Kilau di Pahang pun mereka dakwa mati dibunuh, inikan pula Tok Janggut. Tapi sejarah akan membuktikan kebenarannya. Bangkai "gajah" takkan dapat di susuk (sembunyi) dengan hanya mengguna pelepah nyiur (kelapa). 

SEJARAH PERJUANGAN TOK JANGGUT DI KELANTAN

Sejarah perjuangan Tok Janggut tidak dapat dipisahkan dengan sejarah pemerintahan Long Gaffar dan keturunannya di Kelantan. Baginda Long Gaffar iaitu putera Raja Reman, sebagai tokoh yang pernah merajai bumi Negeri Yang Di Kerat Lintang iaitu Kelantan. Beliau bukan sahaja seorang raja bahkan merupakan pengasas kepada negeri Kelantan yang ada pada hari ini. Pada masa pemerintahan baginda buat pertama kali selepas beberapa lama bumi Kelantan bersatu dan berdiri sebagai sebuah negeri yang bebas dari mana-mana pengaruh. 

Untuk makluman, sejarah perjuangan Tok Janggut bukan sahaja kisah perjuangan menentang penjajah Inggeris dan Siam, bahkan perjuangan beliau adalah perjuangan bagi mempertahankan pemerintah sebenar Kelantan pada masa itu iaitu Engku Besar Jeram, Tengku Besar Tuan Ahmad. Perjuangan Tok Janggut  adalah bagi menentang kerajaan Kota Bharu yang di kuasai oleh tali barut penjajah Inggeris dan Siam yang cuba untuk menguasai bumi Kelantan dan seterusnya menghapuskan saki baki keturunan Long Gaffar dari persada politik Kelantan.

Justeru bagi meneruskan cita-cita jahat itu pemerintah Kota Bharu dibantu oleh Siam dan Inggeris telah bertindak nekad pada tahun 1915 dengan menyerang kubu terakhir zuriat pemerintah sebenar Kelantan di Kota Jeram, Pasir Puteh. Selama tujuh hari tujuh malam kota Jeram di gempur dan dibakar sehingga menjadi abu. Ramai yang telah terkorban syahid, manakala Engku Besar Jeram pula berjaya menyelamatkan diri dan lari ke Reman. Banginda kemudiannya mangkat dan dikebumikan di sana.

Berkenaan dengan Tok Janggut, beliau sebenarnya tidak berjaya dibunuh dalam pertempuran tersebut. Beliau sebenarnya sempat menyelamatkan diri dan dikatakan berjaya melarikan diri dan berlindung di Negeri Sembilan. Dikatakan  sebenarnya terdapat 2 orang yang bernama Hassan iaitu Hj Mat Hassan Munas iaitu Tok Janggut yang sebenar. Beliau merupakan panglima raja yang mengetuai penentangan. Beliau berasal dari Kg Saring, Pasir Puteh. Hassan yang kedua iaitu yang didakwa Tok Janggut yang terbunuh sepertimana gambar di atas ialah Penghulu Hassan yang berasal dari Gong Kedak, Pasir Puteh yang bersama-sama berjuang dengan Tok Janggut. 

Apabila didapati Penghulu Hassan terbunuh, lantas atas arahan Engku Besar Jeram, maka sebagai satu muslihat diisytiharkan bahawa Tok Janggut telah terbunuh bertujuan bagi menyelamatkan Hj Mat Hassan Munas iaitu Tok Janggut yang sebenar. Secara kebetulan kedua-duanya mempunyai sifat fizikal yang hampir sama. Keadaan ini merupakan satu kelebihan bagi mengaburi pihak Inggeris dan kuncu-kuncunya.

Berita kematian Tok Janggut (Penghulu Hassan) kemudiannya tersebar dan disambut dengan gembira oleh askar-askar Inggeris. Kematiannya bermakna berakhirnya penentangan terhadap Inggeris dan secara tidak langsung menandakan berakhirnya pemerintahan keturunan Long Gaffar di Kelantan.

Mungkin ada pihak yang tidak mempercayai apa yang diceritakan tetapi sejarah juga ada membuktikan bahawa Mat Kilau yang dikatakan dibunuh oleh Inggeris sebenarnya tidak mati. Mat Kilau muncul semula di Pahang sekitar akhir tahun 1960-an dan hanya mati tidak beberapa lama selepas itu. Begitu juga dengan Datuk Bahaman, beliau sebenarnya tidak mati sebagaimana yang ditulis dalam buku sejarah. Beliau muncul semula di Pahang sekitar tahun 1970-an dengan gelaran Tuan Guru Peramu. Walau bagaimanapun, berbeza dengan Mat Kilau yang kemunculannya diktiktiraf oleh kerajaan, kemunculan semula Datuk Bahaman tidak mendapat pengiktirafan kerajaan disebabkan oleh beberapa masalah.

Sumber:
http://mforum.cari.com.my

Share this:

 
Copyright © wa23r.com. Designed by OddThemes & VineThemes