Perubahan Drastis Sungai Pasig di Filipina Selepas Di BersihkanRumah setinggan di tebing-tebing sungai Pasig telah menyebabkan sungai tersebut menjadi amatlah kotor dan juga menjijikkan dengan hasil bungan tanpa kawalan. Sungai Pasig merupakan antara sungai paling kotor di dunia. Sungai sepanjang 25 km iu melalui Manila dan dareah2 yang padat pendudknya. Sekitar 1990an kualiti air sungai ini sangatlah teruk sehingga Jabatan Alam Sekitar Filipina mengishtiharkannya tidak lagi mampu menampung kehidupan biologikal seperti ikan,rumpai air, berudu dan lain2 lagi. Sungguhpun begitu penduduk setinggan diatas Sungai Pasig masih menggunakan sungai tersebut untuk kegunaan harian seperti mandi,memasak dan lain2...ugrhhhh..


Pada tahun 1999 projek pemulihan Sungai Pasig dimulakan. Projek bernilai USD200 (RM 600 Juta) yang akan dijalankan beransur-ansur dalam tempoh 15 tahun. Sepanjang tempoh itu 750 000 orang penduduk setinggan dipindahkan ke penempatan baru yang dibina kerajaan. Sungai Pasig dibersihkan dan didalamkan bagi memudahkannya mengalir. Selain itu oksigen juga dipam kedalam air bagi membenarkan ia menampung kehidupan biologikal. Hasilnya ialah Sungai Pasig kini kelihatan cantik dan bersih.

SEBELUMSELEPAS


Sungai di Malaysia belum sampai tahap segaban macam ni, Harap kerajaan 1Malaysia dapat melaksanakan pembersihan Sungai2 Kita dan juga kepada semua rakyat 1Malaysia, cintailah sungai kita.

Sumber:
Blogserius
Yahoo

Share this:

 
Copyright © wa23r.com. Designed by OddThemes & VineThemes