Top 10 Polis Paling Berasuah Di Dunia

Gejala rasuah memang sudah bertapa lama di dunia ini lebih2 lagi melibatkan pihak berkuasa dan orang awam/ orang ramai. 10 negara di "ranking"kan polis paling suka makan suap ni. Adakah Malaysia termasuk didalam senarai ini?

 ** Ranking ini hanya melibatkan polis, bukan melibatkan keseluruhan negara.

10. Polis Pakistan

 10 Pasukan Polis Paling Rasuah Di Dunia
Polis Pakistan telah disenaraikan antara institusi yang paling rasuah di negara ini dalam penyiasatan oleh badan pemantau anti-rasuah antarabangsa. Ramai rakyat percaya bahawa polis ialah sektor yang paling rasuah daripada kerajaan Pakistan. Keganasan polis, sogokan peras ugut dan menahan rakyat yang tidak bersalah. Semua jenayah ini telah dilakukan di kalangan pasukan polis Pakistan.

9. Polis Russia

 10 Pasukan Polis Paling Rasuah Di Dunia
Kerajaan Rusia tidak asing dengan rasuah, terutama dalam pasukan polis itu. Dalam tahun-tahun kebelakangan, kenyataan telah timbul mengenai rasuah dan jenayah yang dilakukan oleh pegawai-pegawai polis Rusia. Kekejaman polis, memeras rasuah dan menangkap rakyat yang tidak berdosa semua jenayah yang telah dilakukan di kalangan pasukan polis Rusia. Bagi memastikan kuota bulanan dan memenuhi keperluan, polis Rusia beralih kepada rasuah dan sogokan.

8. Polis Sudan

 10 Pasukan Polis Paling Rasuah Di Dunia
Sudan adalah salah satu negara yang paling rasuah untuk pelbagai sebab. Bukan sahaja bekas Presiden mereka Oman Al-Bashir telah didakwa kerana jenayah perang dan pembunuhan beramai-ramai, tetapi negara ini mengalami sebuah pasukan polis rasuah. Polis Sudan telah diketahui memeras rasuah daripada orang awam untuk menambah pendapatan mereka. Polis jarang memfailkan laporan atau menyiasat jenayah dan sering menggunakan keganasan dan tindakan balas terhadap/span> orang-orang yang mengadu tentang penyalahgunaan polis.

7. Polis Afghanistan

 10 Pasukan Polis Paling Rasuah Di Dunia
Afghanistan mempunyai salah satu pasukan polis yang paling rasuah di dunia, dan ia kelihatan seperti menjadi bertambah teruk lama kelamaan. Rasuah telah menjadikan mustahil bagi polis Afghanistan untuk memperbaiki dan keberkesanan melakukan tugas mereka, tetapi rasuah disaksikan dalam pasukan polis. Polis Afghanistan telah diketahui memeras wang dan melakukan keganasan ke atas orang awam di pusat pemeriksaan polis di seluruh negara. Polis juga mengambil rasuah dari orang awam dengan membayar mereka untuk pembebasan dari penjara atau untuk mengelak penangkapan. Walaupun rasuah polis telah menjadi lebih baik sedikit dengan usaha antarabangsa dan latihan semula, tetapi ia terus menderita pada tingkah laku rasuah daripada kerajaan dan kuasa.

6. Polis Somalia

 10 Pasukan Polis Paling Rasuah Di Dunia
Pasukan polis Somalia adalah salah satu daripada agensi-agensi yang paling rasuah di dunia. Negara yang musnah akibat peperangan ini terus menghadapi banyak kesusahan dan orang awam berada pada risiko terbesar. Polis Somalia telah diketahui tidak berkesan dan rosak. Kerana mereka bergaji murah, banyak pegawai-pegawai polis Somalia mencuri, memeras, rasuah dan mengganggu individu untuk mendapat wang. Mereka juga telah mempunyai sejarah kekejaman polis dan sering mengabaikan keganasan masyarakat. Pada tahun 2009, sebuah peristiwa paling buruk dalam sejarah penguatkuasaan Somalia apabila hampir 1,000 pegawai polis Somalia hilang selepas menerima latihan ekstensif yang dibiayai oleh kerajaan Germany. Adalah dipercayai bahawa pegawai-pegawai polis melarikan diri untuk menyertai militia Al-Shabaab.

5. Polis Iraq

 10 Pasukan Polis Paling Rasuah Di Dunia
Polis Iraq mempunyai sejarah yang panjang dan rasuah, walaupun dana dan usaha latihan semula mereka telah berjaya mengekalkan rasuah mereka. Polis Iraq berterusan menjadi sangat berfikiran sempit dan menyertai penculikan, bayaran wang tebusan dan sogokan. Mereka telah membuktikan tidak berkesan untuk mengawal usaha keganasan dan melindungi orang-orang awam pada cara mereka perlu.

4. Polis Myanmar

 10 Pasukan Polis Paling Rasuah Di Dunia
Myanmar adalah satu lagi negara dengan sebuah pasukan polis bermasalah. Rasuah antara polis tidak keluar daripada kebiasaan di sini. Pasukan polis Burma telah diketahui menjadikan mangsa menanggung kos siasatan jenayah dan sering memeras wang daripada orang awam. Myanmar diperintah oleh satu pemerintahan tentera sangat authoritarian (bermaksud kepercayaan dan ketaatan mutlak kepada pihak berkuasa dan menindas orang bawahan), mereka mempunyai pegangan langsung ke atas pasukan polis dan hak-hak asasi rakyat.

3. Polis Kenya

 10 Pasukan Polis Paling Rasuah Di Dunia
Kenya mempunyai salah satu pasukan polis yang paling rasuah di dunia. Menurut laporan ketelusan antarabangsa, sangat mengejutkan apabila 92 peratus rakyat Kenya menyenaraikan polis mereka sebagai paling banyak rasuah dan kebanyakan mereka telah membayar rasuah kepada polis Kenya dalam tempoh 12 bulan terakhir. Warga Kenya disogok bagi membayar polis untuk mendapat masuk pelbagai perkhidmatan, seperti Kastam, penjagaan kesihatan, polis, pendidikan, pendaftaran dan permit malahan perkhidmatan kemudahan. Polis Kenya telah pun mesasarkan pelarian Somalia yang telah menyeberangi sempadan dalam keadaan terdesak melalui mencabul kehormatan, memukul dan memeras ugut mereka.

2. Polis Mexico

 10 Pasukan Polis Paling Rasuah Di Dunia
Mexico mempunyai salah satu pasukan polis yang paling rasuah di dunia dan ia terus menjadi lebih buruk setiap hari. Jenayah berada pada satu tahap paling tinggi di Bandar Mexico dan Bandar-bandar jiran, tetapi kebanyakan pegawai-pegawai polis menjadikannya suasana semakin bertambah buruk. Polis Mexico beralih kepada rasuah untuk mencari cara lain wang kerana gaji mereka adalah rendah. Polis akan menyogok penjenayah dan memeras pelancong yang telah diketahui memberi mangsa pilihan “plata o plomo,” yang bermaksud mereka sama ada menerima sebuah rasuah atau dibunuh. Polis Mexico juga bekerja dengan kartel dadah untuk melindungi mereka dan menguatkuasakan pengedaran dadah. Mereka sering mengabaikan jenayah yang dilaporkan dan tidak menyiasat mereka, sering memenjarakan rakyat yang tidak berdosa untuk menutup kerja kotor mereka.

1. Polis Haiti

 10 Pasukan Polis Paling Rasuah Di Dunia
Pasukan polis yang paling korup dan rasuah di dunia adalah Haiti. Polis Haiti telah dipengaruhi secara negatif masyarakat dan budaya Haiti dengan amalan tidak beretika mereka untuk agak seketika. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Polis Negara Haiti telah melanggar pelbagai hak asasi manusia dan melanggar banyak undang-undang seperti penculikan, pengedaran dadah dan keganasan polis. Mereka juga bahkan dihalang mencegah atau memberikan respons kepada keganasan berkaitan kumpulan. Ketiadaan undang-undang HNP (Haitian National Police) kelihatan seperti mengecil selepas gempa bumi membawa bencana pada Januari 2010, tetapi hanya masa akan memberitahu jika ia akan kekal dengan cara ini.
sumber: zentakai.com

Share this:

Unknown said...

nike shoes
cheap oakley sunglasses
snapback hats
soccer jerseys,cheap soccer jerseys,cheap soccer jerseys for sale,soccer jersey,usa soccer jersey,football jerseys
cheap uggs
cheap ugg boots
ugg boots
uggs outlet
wedding dresses
chicago blackhawks
christian louboutin shoes
louboutin uk
fitflops sale clearance
coach outlet,coach outlet online,coach outlet store
coach outlet store

Unknown said...

nike shoes
cheap oakley sunglasses
snapback hats
soccer jerseys,cheap soccer jerseys,cheap soccer jerseys for sale,soccer jersey,usa soccer jersey,football jerseys
cheap uggs
cheap ugg boots
ugg boots
uggs outlet
wedding dresses
chicago blackhawks
christian louboutin shoes
louboutin uk
fitflops sale clearance
coach outlet,coach outlet online,coach outlet store
coach outlet store

Unknown said...

ninest123 12.23
nike free pas cher, hogan outlet, nike trainers, north face, hollister, mulberry, vans pas cher, air jordan, nike blazer, vanessa bruno, louboutin, nike air force, polo lacoste, air max, timberland, abercrombie and fitch, true religion jeans, michael kors outlet, sac longchamp pas cher, polo ralph lauren, longchamp, true religion jeans, nike tn, lululemon outlet online, nike roshe run pas cher, michael kors pas cher, oakley pas cher, nike free, michael kors uk, air max pas cher, true religion outlet, sac hermes, ray ban sunglasses, hollister, ralph lauren, ray ban pas cher, coach purses, michael kors, true religion outlet, air max, nike roshe, new balance pas cher, north face, sac guess, sac burberry, coach outlet store online, converse pas cher, replica handbags, nike air max, nike huaraches

Unknown said...

louis vuitton, air max, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, burberry outlet, uggs, cheap uggs, michael kors outlet, christian louboutin, tiffany and co, prada outlet, louis vuitton outlet stores, ray ban sunglasses, cheap oakley sunglasses, longchamp handbags, uggs outlet, tiffany and co, nike shoes, tory burch outlet, ray ban sunglasses, longchamp handbags, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet, michael kors outlet, michael kors outlet online sale, chanel handbags, michael kors outlet, louis vuitton handbags, air max, louboutin outlet, burberry outlet, oakley sunglasses cheap, ugg outlet, louboutin, michael kors outlet, prada handbags, louis vuitton outlet, polo ralph lauren, nike free, replica watches, ugg boots clearance, michael kors outlet, louboutin shoes, jordan shoes, rolex watches, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, gucci outlet, longchamp outlet

Unknown said...

converse, mcm handbags, reebok outlet, bottega veneta, p90x, chi flat iron, hollister clothing store, ray ban, jimmy choo outlet, lululemon outlet, nfl jerseys, iphone 6s cases, soccer jerseys, wedding dresses, louboutin, babyliss pro, beats by dre, north face outlet, ferragamo shoes, gucci, abercrombie, instyler, iphone 6s plus cases, asics running shoes, celine handbags, abercrombie and fitch, iphone 5s cases, ghd, vans, valentino shoes, air max, oakley, ipad cases, giuseppe zanotti, new balance shoes, herve leger, timberland boots, air max, baseball bats, iphone 6 cases, birkin bag, s6 case, ralph lauren, nike roshe run, north face jackets, insanity workout, iphone cases, mont blanc, iphone 6 plus cases, vans shoes, soccer shoes, mac cosmetics

Unknown said...

wedding dresses, moncler, ugg, louis vuitton, ugg, moncler, canada goose jackets, canada goose uk, supra shoes, pandora jewelry, swarovski, ugg pas cher, sac louis vuitton, swarovski crystal, canada goose, barbour, ugg, converse shoes, toms shoes, louis vuitton uk, sac louis vuitton, sac lancel, links of london, juicy couture outlet, canada goose, rolex watches, hollister, pandora jewelry, canada goose, thomas sabo, canada goose outlet, moncler, moncler, barbour, pandora charms, montre homme, doke gabbana, louis vuitton, canada goose, ugg boots, moncler outlet, moncler, pandora charms, moncler, juicy couture, karen millen, marc jacobs, moncler, canada goose, coach outlet store online
ninest123 12.23

 
Copyright © wa23r.com. Designed by OddThemes & VineThemes